* "A tak Kościół nabudował kościołów, kaplic, ołtarzów na każdym miejscu, strasząc lud wymysłami swymi i jawnymi zdradami, dojąc tak głupi i zniewolony lud i tym czyśćcem, wyczyszczając obory, mieszki i kalety ubogich ludków"-Grzegorz Paweł z Brzezin. *

Kloss


J-23 już nie nadaje... :-(



wtorek, 5 lutego 2013

Kuchnia jarska, czyli Zen na talerzu

Proponujemy kilka ciekawych przepisów kuchni buddyjskiej Zen, w końcu świadome jedzenie też jest formą praktyki...
Warto posmakować, nawet jeśli na co dzień nie gustuje się w potrawach wegetariańskich i nie ma się nic wspólnego z jakąkolwiek odmianą buddyzmu.

Życzymy smacznego! :-D

Na początek trochę satyry...


Humus
1. namoczyć cieciorkę przez noc w dużej ilości wody (najlepiej ponad 15 godzin), w trakcie można zmieniać wodę nawet kilka razy

2. wylać wodę i zagotować w nowej wodzie przez 1,5 - 2,5 godz, az będzie bardzo miękka, ostudzić ją trochę, nie wylewać wodę

3. zmiksować cieciorkę z tahini w proporcji 1 szklanka (1 cup) cieciorki na 2 łyżki tahini (niektórzy dodaja więcej tahini)

4. miksując dodać do smaku oliwę, sól, sok z cytryny, starty kminek, 1 ząbek czosnku (choć nie jest niezbędny) oraz wodę po cieciorce (humus ma tendencję do wchłaniania wody, więc można zrobić trocheę bardziej wodnisty, potem sam stężeje)

5. można zostawić 2 nie zmiksowane szklanki cieciorki, jedną z nich dodać tuż pod koniec miksowania, by zostały większe drobinki, a drugą szklanką można udekorować na wierzchu przed podaniem.

6. można też udekorować pietruszką

7. humus można trzymać w lodówce przez 3 maksymalnie 5 dni

Źródło: http://www.buddyzmzen.pl/2012/07/bukkoku-ji-humus-i-jishin.html#more


Murkha dal
Ilość porcji: 5

Składniki:
1 łyżeczka gorczycy czarnej
1 cebula
1 łyżka świeżego imbiru
1 łyżeczka kurkumy
3 ząbki czosnku
250 g czerwonej soczewicy
1 litr wody
1/2 puszki mleka kokosowego
1 łyżeczka soli
1 zielona papryka


1. Paprykę umyj, wyjmij gniazda nasienne, pokrój w drobną kostkę.
Cebulę obierz, pokrój drobno, czosnek obierz, wyciśnij w wyciskarce
do czosnku.
2. W garnku podgrzej olej.Wsyp gorczycę i przykryj garnek pokrywka.
Gdy ziarna gorczycy zacznę pękać, dodaj pokrojoną cebulę, czosnek
i utarty imbir. Gotuj ok. 5 min pod przykryciem, az cebula lekko
zmięknie.
2. Dodaj kurkumę i pokrojoną zieloną papryke, gotuj ok. 2 min.
3. Dodaj soczewicę i mieszając gotuj kolejne 2 min., aż soczewica
zacznie być lekko przezroczysta.
4. Dodaj wodę, mleko kokosowe i sól. Wymieszaj, zagotuj, zmniejsz
ogień i gotuj pod przykryciem, az uzyskasz odpowiednią gęstość.
Dłuższe gotowanie bardziej zagęści potrawę.
5. Dodaj sok z cytryny. Podawaj gorące.

Źródło: http://www.buddyzmzen.pl/2011/04/przepis-na-indyjski-murka-dhal.html


Wegański barszcz czerwony
Docelowa ilość porcji: 10

Składniki:
600 g burak czerwony
400 g ziemniaków
400 g pomidorów
100 g selerów
 200 g marchwi
 2 ząbki czosnku
 1 listek liścia laurowego
ziele angielskie -- do smaku
pieprz czarny mielony -- do smaku
sól -- do smaku
4/5 łyżki majeranku
2/5 łyżki bulion wegetariański
2/5 sztuk cytryn

1. Nastaw wodę do gotowania.
2. Obrane jarzyny (buraki, marchew, seler) zetrzyj w malakserze, pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój drobno, ziemniaki pokrój w kostkę.
3. Do garnka z gotującą wodą wrzuć ziele angielskie i liść laurowy, dodaj warzywa.
4. Gotuj do miękkości warzyw.
5. Czosnek obierz, rozgnieć, odstaw przykryty na bok (będzie dodany do zupy przed podaniem przez osobę wystawiającą zupę)
6. Dopraw zupę do smaku bulionem wegetariańskim, koncentratem barszczu, majerankiem, sokiem z cytryny, pieprzem i solą.

Źródło: http://www.buddyzmzen.pl/2010/12/weganski-barszcz-czerwony.html

Sos z soczewicy zielonej z marchewką
Ilość porcji: 5 Docelowa ilość porcji: 20

Składniki:
1000 g soczewica zielona
1000 g marchwi
600 g cebuli
8 ząbków czosnku
4 litry wody
4 łyżeczki kurkumy
2 łyżeczki kminek mielony
8 łyżeczek soku z cytryny
2 łvżeczki curry
4 szczypty cayenne sól i pieprz do smaku

1. Soczewicę poprzedniego dnia namocz w zimnej wodzie.
2. Marchew obierz i pokrój w kostkę.
3. Cebulę obierz i pokrój w kostkę, czosnek obierz i pokrój drobno albo użyj wyciskarki.
4. Soczewicę odcedź.
5. Do garnka wlej trochę oleju, wrzuć cebulę i czosnek, kurkumę, pieprz - trochę podduś.
6. Wsyp odcedzoną soczewicę, zalej wrzącą wodą, dodaj pozostałe przyprawy i pokrojoną marchewkę.
7. Gotuj do miękkości, na koniec posól i popierz do smaku i dodaj sok z cytryny!

Źródło: http://www.buddyzmzen.pl/2010/11/danie-z-sesin-sos-z-soczewicy.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz