środa, 7 marca 2018

"Bóg"(Deus)- najbardziej szmpańskie piwo świata?

DEUS (Bóg) - brut des flandres- BUT. 0,7 L
To najbardziej "szmpańskie" piwo na świecie jest właściwie produktem na wpół belgijskim, na wpół francuskim, Warzenie i fermentacja piwa odbywa się w Belgii. Proces fermentacji przebiega dwufazowo - pierwsza to fermentacja tradycyjna, druga - to refermentacja w tankach leżakowych. Piwo jest następnie przewożone do Szampanii we Francji, gdzie rozlewane jest w butelki i poddawane długiemu 12-miesięcznemu procesowi trzeciej fermentacji w butelkach oraz dojrzewaniu. To tutaj stosuje się specjalne zabiegi technologiczne, wykorzystywane dotąd przy produkcji szampana - butelki z piwem Deus bardzo powoli obracane są szyjkami w dół tak, aby drożdże spłynęły do szyjki, skąd po kilku tygodniach są usuwane poprzez zmrożenie szyjek butelek i wypchnięcie substancji drożdżowej przez ciśnienie powstałe w butelce. W ostatniej fazie produkcji do butelek dolewany jest ubytek piwa, no i są one korkowane.
Co ciekawe, Deus to bodaj jedyne piwo, które powinno się podawać maksymalnie schłodzone, niemal zmrożone - taka temperatura gwarantuje zachowanie odpowiednio świeżego, cierpkiego smaku.Wszystko zapakowane do butelki Dom Perignon , jednego z najbardziej prestiżowych szampanów na świecie .

https://www.facebook.com/piwa.katowice.radockiego/posts/735660003244558


Na zdrowie! 😃

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz